Hernyóselyem kezelési útmutató

2023. November 4. 17:18

Nézz végig a lépéseket, hogy mosd, szárítsd és vasald ezt a nemes bár picit kényes anyagot, hogy mindig szép és sokáig hordható maradjon. Egy picit időigényes, de egyáltalán nem ördögi a feladat- szóval ha csak ez tartott eddig vissza, hogy valódi selymet vásárolj, most megnyugtatlak, menni fog! :)
Ha megjött a kedved, itt tudsz válogatni készleten lévő hernyóselymeink közül!

1. Hernyóselyem mosása





Varrás előtt avasd be!
Ez azt jelenti hogy hideg vagy langyos vízben lötyköld ki és szárítsd meg- érdemes nedvesen vasalni- a hogyant lásd később!

A kész terméket szintén kézmeleg/ langyos vízben mosd, KÉZZEL! A sötétebb színeknél érdemes inkább hideg vízzel próbálkozni. Valamennyi színt engedni fog így is.
Én sima sampont használok hozzá, de persze a boltok árulnak külön selyem mosószert is- ha sok selyem ruhád, párnád van ez is megérheti.
Öblítéshez használj rendes normál öblítőt, de el is hagyhatod- ezek is segítik hogy a szatén a fényességét sokáig megőrizze!

Ne csavard sokat az anyagot, óvatosan nyomkodd ki 

2. Hernyóselyem szárítása





Fekteteve szárítsd, pl egy ágyon, kanapén, tegyél álá törölközőket- így nem fog kinyúlni.
Érdemes akkor belekezdeni az egészbe ha otthon vagy több órán át, mert:

3. Hernyóselyem vasalása





Érdemes a kiterített selyem terméket 1-2 óra múlva, a még enyhén nyirkosan kivasalni. Ha már teljesen megszáradt nekem sokkal bajosabb volt újra nedvesíteni. Máskülönben elég nehéz szépre vasalni.
A vasalás 1, másfél pöttyön történtjen- szóval alacsony hőfokon. Eleinte- főleg ha nyirkos- nyomkodva inkább mind húzkodva a vasalót.
A már kivasalt termék a szekrényben már nem fog összegyűrődni- nekem a nyár végén vasalva eltett selyemruhám a következő tavasz végén is hordásra kész :)