Mindent a hernyóselyemről

2021. November 10. 15:59

Az egyik legnemesebb és legklasszikusabb anyag évszázadok óta. Csak ódákat tudunk zengeni róla, ezért is vettük fel kínálatunkba Őket.
Legyen ez a poszt egy körkép a selyemről!


Hernyóselyem szál: A hernyóselyem, a selyemhernyó mirigyváladékából keletkezett finom, fényes, rugalmas szál, egyike a textiliparban felhasznált állati eredetű anyagoknak.Története:kínaiak már időszámításunk előtt 3000 évvel felismerték jelentőségét és használták szövésre


Itt egy kedves is legendát is megemlítek: ami szerint ugyanis Hszi Ling Si kínai császárné, aki i.e. 2640 körül élt, véletlenül beleejtett a forró teájába egy selyemgubót, ami a hőtől meglágyult és hosszú, finom fonalat eresztett le. Ennek a véletlennek köszönhetően fedezték volna fel a hernyóselymet és kezdtek belőle ruhákat készíteni.


Az ókorban, a római patríciusok és a japán császárok is selyemöltözeteket hordtak, de a kelme elkészítésének módját 3000 éven keresztül szigorúan őrizték Kínában. Halálos bűnnek számított egy selyemhernyót vagy akár egy petét kivinni az országból.
Míg kis idővel ez után, kb Kr. u 200 körül mégis eljutott a selyemkészítés titka és technikája Ázsia más országaiba, majd a híres selyemúton át Európába is- igen fontos kereskedelmi cikk volt. Napjaikban is Kína a legnagyobb selyemtermelő ország.

 

Pár érdekesség még:

 • Kína mellett Indában is nagy hagyománya van a selyemnek és ma is ez a második legnagyobb selyemtermelő ország. Eredetileg az előkelő társadalmi osztályokhoz tartozók viseltek selyemből készült ruhákat, a szegényebb néposztály pamutruhát hordott.


 • Thaiföld jó klimatikus viszonyai kedveznek a selyemhernyó-tenyésztésnek és a vadselyem előállításának. A nők szövőszékeken készítik a selyemszövetet, a készítésmód mesterfogásai generációról generációra hagyományozódnak. A lányt akkor tekintik házasságra érettnek, amikor már elsajátította ezt a mesterséget. A 20. század elején a thaiföldi selyemgyártás csaknem teljesen megszűnt, ugyanis a buddhista vallás tiltja minden élőlény elpusztítását, beleértve a selyemhernyó bábjait is. Ugyanis amíg a gubó ép, a gubót alkotó selyemszálat is le lehet fejteni, ha viszont az imágó már kirágja a gubót, akkor a selyemszálakat nem lehet legombolyítani.


Ehhez kötődően még egy szép idézettel is tudok kedveskedni Nektek, Elif Shafak, A szerelem 40 szabálya című könyvéből- amiben is Rumi, a legnagyobb perzsa szúfi misztikus filozófus és költő, találkozik lelki társával a dervis tebrizi Semsz-szel, hogy kölcsönösen és végérvényesen hassanak egymás életére- kicsit úgy, mint a selyemhernyó és a gubója (olvassátok el!):

„Semsz indulása előtt kettesben sétáltunk az eperfák között. A selyem is olyan, mint a szerelem, egyrészt nagyon kényes és finom, másrészt sokkal ellenállóbb, mint az ember gondolná, sőt lángolóbb. Azt mondtam Semsznek: Nézd csak, amikor a selyemhernyók kikelnek gubóikból, szétszakítják és darabokra tépik a selymet, amit testük verejtékével szőttek. Ezért a parasztok vagy a selymet választják, vagy a selyemhernyót. Mindkettőt nem tudják megmenteni. Legtöbbször, hogy a selymet megmentsék, megölik a selyemhernyót. Tudod hány selyemhernyó pusztul el egyetlen selyemkendőért?  (…) Ebben a történetben a selyemhernyó szerepe az enyém. Rumi a selyem amely apránként szövődik. Ha eljön az idő, a selyem örökkévalóságáért, a selyemhernyónak meg kell halnia „

  Természetesen ez állatjogi kérdéseket is felvet, illetve egy nagyon komplex témakör tud ebből kerekedni, sok pro és kontrával- most ebbe nem mennék bele. Akinek ez nem fér bele, persze nem kell selymet hordania.
 • És ha már perzsáknál tartunk, még egy érdekesség- erről Törökországban is biztosítottak: A muszlim vallás tiltja, hogy a férfiak selyemből készült ruhadarabot viseljenek, a nőknek azonban szabad, ezért a selyem az iszlám országokban is elterjedt.


Tulajdonságai:

 • Nagy szakítószilárdságú, erős anyag, közepesen nyújtható (vizes állapotban ezen tulajdonságai jóval kedvezőtlenebbek- ezért is kell kézzel mosni!)

 • Nagyon jó nedvszívó képesség-  ezért is kellemes, bőrbarát viselet- könnyen meg is szárad! Sőt még a mikroorganizmusokkal szemben is ellenálló!

 • Szép esésű, meleg tapintású, csúszós felületű anyag


Milyen selyemanyagokkal találkozhatunk-a teljesség igénye nélkül:
 • Krepp zsorzsett: tompa fényű, könnyű, átlátszó selyemszövet- női ruhának való

 • Muszlin: Könnyű, lágy, omlós, áttetsző anyag, gyűrt is lehet. Szintén ruhák, sálak készülnek belőle

 • Organza: Fátyolszerű, áttetsző szövet- estélyi ruhákhoz, vagy műselyemből lakástextilnek, függönynek is való


 • Szatén: Fényes felületű, viszonylag tömör selyemszövet. Ruhák, blúzok anyaga- a tipikus selyem, ha rágondulunk ez jár a fejünkben általában- lehet egyszínű vagy mintás is

 • Brokát: nehéz jaquard-mintás szövet, gyakran ezüst vagy aranyszálsakkal.  Színes, feltűnő mintázata miatt leginkább estélyi ruhának való.

 • Vadselyem: a hernyón túl más állatok mirigyváladékéból is készülhet selyem, bár ezek picit durvább szövésű anyagot adnak: pl. pókselyem


Mi készülhet selyemből:

 • Sálak

 • Lakástextilek: ágynemű, párnahuzat

 • de valahogy mégis leginkább a női ruhák érdemlik meg, hogy ebből a nemes anyagból készüljenek:

Itt persze klasszikus választás valami elegáns darab: estélyi ruha és menyasszonyi ruha:

De a hétköznapokban is jól kihasználható, pl egy szép selyemblúzként.

Sőt a sportosabb vonalon is nagyon jól mutat, tunikák, egyszerű szabású (mini)ruhák és természetesen hálóruhák formájában is.


 Varrása:

Teljesen kezdőknek nem ajánlott- mert valljuk be, tényleg csúszik, de már középhaladó szinten nyugodtan meg lehet próbálni
Nem fontos, hogy egy vagyont költsünk rá, hiszen egy ujjatlan felsőhöz 1 méter selyemre sincs szükségünk, és lesz egy különleges darabunk, vagy bátran kombinálhatjuk, például könnyedebb viszkózokkal, viszkóz-selymekkel is- az összhatás nagyon mutatós lesz!
Figyeljünk rá, hogy beavatáskor természetes anyag lévén, 3-5 cm-t is összemehet!!

Tisztítása:

 • Szigorúan kézzel mossuk! Használjunk sampont vagy finom mosószert- és langyos vizet. Nagyon ne facsarjuk. Végül ecettel vagy normál öblítővel lágyíthatjuk.

 • Kifektetve szárítsuk meg

 • Alacsony, selyemhez való hőfokon vasaljuk: egy pötty, maximum másfél :)

 • Bizonyos esetekben maradjunk a szakértőknél és a vegyi tisztítással- ha vásárolt selymet használunk a címkében benne is lesz ez!

Beszerzése:

Nem könnyű jó áron, megfelelő minőségű hernyóselymet beszerezni, főleg a szebb mintás anyagokért tudnak vagyonokat elkérni, így külön üdítő, ha van olyan "bolt", ami elérhető közelségbe hozza Őket- akár mindennapi használatra is. A Korminca nem kevesebb, mint erre vállalkozott- ha szétnéznél hernyóselymeink között: ide kattintva megteheted! :)


Plusz tipp:

Selyem valódiságának tesztelése: égessük meg!!! persze ne a ruhánkat vagy a komplett anyagot- elég egy pici félkörömnyi darabka. Ha kicsi lánggal ég, hamar elalszik közben égetett haj szagot érzünk akkor valódi selyemmel van dolgunk. Égés után szétmorzsolható barna salak marad! Ha ilyennek próbálkozunk, mindenképp a csap közelében nyitott ablak mellett- csak ésszel, nehogy valami kigyulladjon!
Forrás:
Selyem – Wikipédia (wikipedia.org)
A szerelem 40 szabálya · Elif Shafak · Könyv · Moly
Ruhaipari anyag- és áruismeret (Összeállította Pap Józsefné dr. 2020)
Internet